Cursus Lightroom

Leer eenvoudig foto's te bewerken en verbaas uw familie en vrienden met uw prachtige foto's.

Voor wie?

Deze cursus is voor iedereen die al mooie foto’s maakt en het gevoel heeft dat er meer in zit. Misschien wil je je foto’s wel aan de muur hangen, maar missen ze nog die speciale ‘touch’. Of zijn je vakantiekiekjes, tja, gewoon vakantiekiekjes. Dan kan Lightroom het verschil maken.

Locatie

De cursus wordt gegeven in een vestiging van SPACES in Amsterdam.

Adres:

Vijzelstraat 68-78
1017 HL Amsterdam

In overleg kan de cursus ook op uw eigen locatie worden gegeven.

Tijdstip

De cursus wordt gegeven in 5 opeenvolgende weken. Je kunt aansluiten bij de groep op dinsdag- of donderdagavond.

Elke avond start om 18:30u en eindigt ongeveer om 21:30u.

Een nieuwe groep start bij minimaal 4 deelnemers.

Kosten

De kosten bedragen € 100,- per persoon voor 5 cursusavonden.

Bereikbaarheid

SPACES is het best te bereiken met het openbaar vervoer. Neem tram 16 or 24 van Centraal Station en stap uit op halte Keizersgracht.

U kunt eventueel ook (betaald) parkeren onder het SPACES gebouw.

Vereiste basiskennis

Je hoeft bij aanvang van de cursus geen kennis te hebben van Adobe Lightroom; de cursus is gericht op beginners.

Wel is het handig om de basisbegrippen van fotografie te kennen. Dit is echter geen vereiste, omdat we het fotograferen zelf niet als onderwerp behandelen.

Het maakt niet uit met welk merk of type camera je fotografeert, zolang het maar een digitale camera is. Of je nu een eenvoudige compact camera gebruikt of een professionele spiegelreflex, fotobewerking in Lightroom gaat op dezelfde manier.

Faciliteiten

U wordt geacht uw eigen laptop mee te nemen, waarop Lightroom is geïnstalleerd.

Het cursusmateriaal bestaat uit een presentatie per avond die u nadien kunt gebruiken als naslagwerk. Ook worden u cursusfoto’s ter beschikking gesteld waarmee u de oefeningen kunt uitvoeren. Ook is het op sommige avonden mogelijk om uw eigen foto’s te gebruiken.

Er is gratis wifi beschikbaar waarmee u toegang heeft tot internet. Uiteraard zijn er voldoende stopcontacten om uw laptop op aan te sluiten.

In de pauze kunt u gebruik maken van koffie, thee of fris.

Waarom Lightroom?Lightroom logo

Adobe Lightroom geeft je de mogelijkheid om je foto’s meer kracht en uitstraling te geven. Misschien is het wel het meest toegankelijke en flexibele bewerkingsprogramma op de markt. Als je een vergelijking zou maken met de analoge fotografie, dan kun je Lightroom het best vergelijken met een ouderwetse doka. Je kunt de belichting, het contrast, de witbalans en het kleurgebruik aanpassen, maar ook filters toepassen, rode ogen verwijderen of heel gericht bepaalde delen van je foto verbeteren. En dat terwijl je gewoon achter je bureau direct het resultaat ziet van elke bewerking die je uitvoert.

Lightroom is ook een veilige manier om je foto’s mooier te maken. Je kunt namelijk je foto’s bewerken zonder dat je het origineel aanpast. Dit betekent dat je altijd terug kunt naar de originele foto zoals die uit je camera kwam en dat er geen kwaliteitsverlies optreedt. Zaken die bij andere programma’s lang niet altijd mogelijk zijn.

Voor de ongeoefende gebruiker is Lightroom wellicht een grote stap om te zetten. Daarom leer je in 5 avonden de kracht en de eenvoud van dit programma en kun je aan de slag om je eigen foto’s naar het volgende niveau te brengen. Hieronder staat beschreven welke onderwerpen tijdens de cursus worden behandeld.

Avond 1: Introductie

Wat is Lightroom en wat kun je er mee doen? Je leert uit welke modules het programma is opgebouwd en waar ze voor dienen. Verder komen de volgende onderwerpen aan de orde: het importeren van je foto’s, het beheren van albums, en deze avond bewerk je nog je eerste foto! Als afsluiter neem ik je mee in de verschillen tussen JPEG en RAW, en waarom RAW je veel betere resultaten zou kunnen opleveren dan dat je tot nu toe behaalt.

Avond 2: Eenvoudige bewerking

Deze avond staat volledig in het teken van fotobewerking. Alle functies van de basismodule, kleurmodule, detailmodule, lenscorrecties en effecten komen aan de orde. Ook leer je hoe je eenvoudig bewerkingen weer ongedaan kunt maken. Om de foto’s ook buiten Lightroom te kunnen bekijken, delen en afdrukken, wordt het exporteren van foto’s ook behandeld.

Avond 3: Histogram

Met de basisbewerkingen in de vingers, wordt het tijd om aandacht te besteden aan het histogram. Dit op het eerste gezicht moeilijke onderwerp blijkt een verbazingwekkend nuttig gereedschap te zijn om je foto’s nauwkeurig te bewerken. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, dan wil je nooit meer zonder.

Avond 4: Gevorderden

Deze avond staat in het teken van alle (gevorderde) bewerkingsfuncties die we nog niet hebben behandeld. Aan de orde komen: het maken van uitsneden, het wegpoetsen van vlekjes, rode ogen verwijderen, het gebruik van een gradueel filter en een radiaal filter en de adjustment brush.

Avond 5: Praktijkcases

Op de laatste avond gaan we vooral veel oefenen. Aan de hand van opdrachten passeren alle elementen nog eens de revue en leer je om zelf te bepalen welke bewerkingen je op een foto zou willen uitvoeren. Je deelt het resultaat met de groep en er is veel gelegenheid tot het stellen van vragen. Na vanavond heb je een goede basis om thuis serieus aan de slag te gaan.